Voor Liefdewol zijn wij een sjaal aan het test haken met het Harry Potter thema. De oorspronkelijke sjaal is in 1 kleur gehaakt, maar ik wilde het Harry Potter thema nog beter zichtbaar maken door deze kleuren te kiezen.

 

De sjaal wordt gemaakt van het Populair garen in de kleuren aubergine nr. 58 en geel nr. 72. op haaknaald nr. 4mm. De haaksteek is een filet haaksteek. Filet haken betekent blokken van 2 losse en 1 stokje, waardoor er gaten ontstaan. De gaten kunnen opgevuld worden met alleen stokjes om zo een patroon in de sjaal zichtbaar te maken.

 

De sjaal wordt in de lengte gehaakt, dus ik wissel om de 19 steken van kleur. Er zijn bij het haken meerdere manieren om steeds van kleur te wisselen. De wijze die ik nu gebruikt heb is de bol opdelen in kleine bolletjes en zigzaggend het blok haken.

Een andere manier is het Tapestry haken. Tapestry haken is haken met veel draden en veel kleuren. Je haakt alle draden steeds mee, ze blijven in de steek zitten. Hierdoor kun je makkelijk van kleur wisselen zonder aan het einde alle draden te moeten wegwerken. Deze techniek werkt super bij een dicht patroon, dus bij allemaal vaste of allemaal stokjes. Bij een open patroon niet, want je werkt de draden weg in de steek en bij een losse haaksteek kun je niets verbergen en zie je de draden er zo doorheen.

Bij een open patroon kun je gewoon 2 bollen pakken en deze bij de wissel steeds afhechten. Dit betekent heel veel draadjes afhechten aan het einde van de sjaal.

TIP: Houdt alle af te werken draadjes aan 1 kant van je sjaal, zodat je 1 ‘mooie’ kant hebt, zonder draadjes.

De andere manier is die ik doe met heel veel bolletjes. 1 bolletje is dan voor 1 blok verticaal. Voordeel is dat het soms iets minder hoeft af te hechten, omdat je de draad bij stokjes direct kan meenemen, die zal niet zichtbaar zijn dat hij van de andere toer afkomstig is. (ik ga dit laten zien bij de foto’s)

Een derde manier bij zo een patroon zou kunnen zijn, het patroon zelf aanpassen door in de breedte te haken in niet in de lengte, dit maakt wel dat je steken dus anders zitten, maar is het qua banen haken wel makkelijker en uiteindelijk zal de afbeelding evengoed te zien zijn.

Filet haken. 

Steeds 2 losse, 2 steken overslaan en een stokje haken

Dit is de zelf geknutselde bak met karton en heel veel gedraaide bolletjes. Namelijk 16 bollen in 2 kleuren en om en om verdeeld in de bak, zodat ze zo min mogelijk door elkaar komen te zitten.

Zorg dat alle draden aan 1 kant blijven zitten, dat maakt dat je 1 ‘mooie’ kant hebt van je sjaal en 1 kant met alle draden, maar dat is uiteindelijk met het afhechten én makkelijker én mooier.

Dit betekent alleen wel dat je soms je draad van achter pakt en ook achter je werk moet houden en soms van vooral en ook vooraan moet houden. Dit laatste is tegennatuurlijk bij het haken, je hebt je werkdraad altijd achter je werk zitten.

 

In onze workshops leggen we je graag uit hoe dit moet en laten wij het zien. Deze blog zal steeds verder gevuld worden met foto’s van de sjaal, naar mate hij verder af is.

Dit is de kant zonder alle aanhechtdraden, ze zitten er uiteraard wel, maar nu allemaal aan de achterkant.

Er volgt een wolpakket voor deze leuke sjaal als het patroon klaar is. Zowel met effen kleuren als meerdere kleuren.

 

WORDT VERVOLGD

0