Hoe start je met haken?

Op internet zijn heel veel filmpjes te vinden over hoe te starten met haken. Het is vooral doen en veel oefenen aan het begin. MAAR het aller makkelijkst is om eerst een haakworkshop voor beginners te volgen, zo krijg je de beginselen van het haken te zien, hoef je de filmpjes niet steeds op pauze te zetten of te bedenken wat de foto’s precies betekenen.

 

Wij geven die haakworkshops voor beginners in onze winkel In Assendelft. We hebben vaste avonden en middagen, maar met een eigen groep komen is ook altijd mogelijk. Zie Creatieve workshops op onze website De hobbyvlinder.

Ik schrijf dit Haaknieuws als naslagwerk voor mijn workshops, maar iedereen die van haken houdt en soms weer even wil terug kijken of nieuwe dingen wil leren, kan altijd mee lezen.

 

TIP: Start met een dikkere haaknaald en dikker garen om het te leren, bijvoorbeeld vanaf 3,5 a 4mm. Neem ook een goed gedraaide draad, zodat het insteken in het garen niet tot nauwelijks gebeurd. Dit kan de Durable Cosy Fine zijn. Maar het Populair acrylgaren is ook prima om mee te starten/oefenen.

Opzetlus, alleen nog aantrekken

Opzetlus om de haaknaald.
Populair acryl wit en haaknaald nr. 3,5mm

Start met haken

De start is altijd een opzetlus, dit is een lus zonder vaste knoop, zodat hij zo weer losgetrokken kan worden.

Leg het draad om je vingers heen.

Maak een rondje

De draad 1 keer rond je vingers draaien en aan de voorkant de draden laten kruizen.

Haal je vingers los

Je vingers mogen er nu uit, hoeft nog niet.

Haal nu de draad die aan je bol vast zit door het rondje heen. Op de foto heb ik mijn duim gelegd op de kruising van de draden.

Andere manier ook goed

Wanneer je de draad erdoorheen gehaald hebt, kun je hem aantrekken en is de lus klaar. Trek hem pas definitief aan als hij om je haaknaald heen zit, anders trek je hem los.

Sommige hebben een andere manier geleerd voor deze soort knoop, vroeger met vingerhaken of met eerdere pogingen van het haken. Ze zijn uiteraard allemaal goed, zolang de lus maar los getrokken kan worden en niet een echte vaste knoop is.

Aantrekken van de lus

Om de haaknaald

De lus om de haaknaald doen om het haken te gaan starten.

Klaar

0