Op of naast de losse haken?

Wat houdt dit in, het gaat om de eerste toer nadat de rij losse is gemaakt.

Er zijn 2 manieren om de rij vaste of stokjes op de losse te haken. Ik ga hier de 2 manieren laten zien en ook het verschil in uiterlijk aan het einde.

Haak een rij losse en bekijk deze. Hier zijn allemaal V’s te zien, deze bestaan uit 3 draden, 2 van de V zelf en 1 die van de vorige V afkomt en in het midden erdoorheen gaat. Wanneer je 2 draden gaat gebruiken neem je die middelste draad ook mee. Je steekt dan onder deze draad in, midden in de V en heeft zo 2 draden op je haaknaald van de losse V-steek. Zie de 3 draden en de 2 manieren met foto’s hieronder.

Eindresultaat van de 2 verschillende manieren

Start met de rij losse

Draad 1 van de V

Elke losse bestaat uit 3 draden. Dit is draad 1, de bovenkant van de V

Draad 2 van de V

Dit is draad 2, deze komt van de vorige losse af en gaat door het midden van de V heen.

Draad 3 van de V

Deze zit aan de onderkant van de V.

Verschillende insteektechnieken

De eerste manier is de makkelijkste, maar niet altijd de mooiste. Hierbij gebruik je alleen de bovenste lussen van de losse. Wanneer je alleen 1 lusje gebruikt, trek je de losse als het ware uit elkaar en ontstaan grotere openingen aan de onderkant. Bij deze manier komen de vaste of stokjes die je haakt naast de losse te liggen en kan de afwerkrand er iets minder mooi uit zien.

Insteken in het bovenste lusje

Wanneer je in maar 1 lus insteekt, zie je dit ook op je haaknaald. Dit is de start van een vaste steek.

Insteken in 2 lusjes

De tweede manier is om in te steken in 2 lussen. Dit is dan onder de 2e draad, die door de V heen gaat.

Tweede manier

De tweede manier is lastiger, maar de mooiste. Bij deze manier komen de vaste of stokjes op de losse te liggen en krijg je een rechte rand aan de onderkant. Wanneer je insteekt, zie je 2 draden op je haaknaald zitten. Dit is dan weer de start van een vaste steek.

Eindresultaat

Wanneer er door 1 lus wordt gehaakt, wordt de steek wat hoger en ontstaan er wat meer gaten aan de onderkant, vooral op de achterkant (onderste foto) is dit goed te zien, die steken zijn hoger dan de eerste rij. Het maakt niet veel uit, beide manieren kunnen, maar mocht het lukken, dan is door de 2 lussen heen haken voor de eerste toer het mooist.

TIP: om het jezelf iets makkelijker te maken, haak de eerste rij losse met een 0,5mm haaknaald dikker dan de rest van het werk, zodat de eerste toer makkelijker is om in te steken.

0