De tweede haaksteek: Vaste haken

In heel veel patroon komen Vaste voor. Enkele voorbeelden waar ze veel worden gebruikt zijn amigurumi’s, Funny’s, beesten haken, poppen haken, kussens haken.

Het is 1 van de 3 basishaaksteken; dit zijn Losse, Vaste en Stokjes.

Haakuitleg voor een Losse is hier te vinden, klik hier

Wanneer het een getekend patroon is, dan is het een plus of een kruis. Eén plusje staat voor 1 Vaste.

 

Afbeelding hieronder zijn enkele afbeeldingen van een haakpatroon afgebeeld, waaronder de vaste.

Eindresultaat van een rij vaste

Start met een rij losse

Keerlosse aan het einde van de toer.

Bij het maken van vaste op een rij losse, maak je altijd 1 keerlosse. Een keerlosse is een extra losse, die ervoor zorgt dat het werk niet krom getrokken wordt, maar recht omhoog loopt. Deze keerlosse staat gelijk aan de eerste ‘vaste’, je start daarna in de 3e losse vanaf je haaknaald. Het heet een keerlosse, omdat je na deze losse je werk kan keren en terug haakt over je rij losse heen.

Hoe je precies insteekt in de losse, staat in mijn andere tutorial over ‘Op of naast de losse haken’

Hier leren we hoe de vaste gehaakt wordt en wat een halve vaste is.

Het werk is gekeerd

Na de keerlosse, sla je de eerste steek over. Dit kan een losse zijn bij de start of een andere steek bij de volgende toeren. Je start in de tweede steek

Op de afbeelding is een rij vaste gemaakt, waar we in gaan haken voor een nieuwe toer. Onder de V van de steek zitten gaten, in deze gaten steek je in om de vaste te maken. Dit geldt voor de vaste steken en voor alle andere, zoals stokjes, halve vaste etc.

De eerste sla je weer over.

Dan nu echt het haken

Steek je haaknaald in de V van de steek, sla je draad om je haaknaald heen en haal door de V heen. Je hebt nu 2 lussen op je haaknaald. Sla nog een keer je draad om je haaknaald heen en haal door de 2 lussen heen. KLAAR

Halve vaste

Steek in de V, sla de draad om je haaknaald en haal direct door alle lussen heen.

Dit heet een halve vaste, je haalt dus niet eerst je draad op, maar gaat gelijk door alles heen. Deze steek wordt vaak gebruikt om een rondje te sluiten of om af te hechten aan het eind van je haakproject.

0